Glæden ved at kunne bestemme selv

Onsdag den 25. september 2019

Malene Ibsen Jakobsen blev iværksætter for at få et positivt fokus i sit arbejdsliv

Malene Ibsen Jakobsen i sin boghandel i Hirtshals, der har givet hende et positivt fokus i arbejdslivet.

Skrevet af journalist Claus Dindler
for Erhverv Hjørring/Hjørring ErhvervsCenter

”Noget af det bedste ved at være selvstændig er glæden ved at kunne bestemme selv. At kunne træffe beslutninger på egen hånd velvidende, at man også på godt og ondt skal leve med konsekvenserne.”

Ordene kommer fra Malene Ibsen Jakobsen, som efter næsten 25 års arbejdsliv i kommunale forvaltninger er sprunget ud som iværksætter, og som siden nytår har ejet og drevet Hirtshals Bog & Idé.

Stress, sygemelding og efterfølgende fyring fra Hjørring Kommune i 2018 tvang Malene Ibsen Jakobsen til grundigt at gennemtænke, hvad hun ville bruge resten af sit arbejdsliv til.

”Jeg søgte forskellige stillinger, primært i det offentlige, hvor jeg har arbejdet siden 1994. Men jeg kunne simpelthen ikke se mig selv fortsætte i det økonomisk/administrative kommunale system med det negative fokus, som de evindelige sparerunder skaber,” siger Malene Ibsen Jakobsen.

Et besøg hos en veninde, der er uddannet sygeplejerske, men nu er selvstændig med en butik i Lønstrup, fik Malene Ibsen Jakobsen til at overveje at blive iværksætter. Og et besøg hos boghandler Kurt Jakobsen i Hirtshals gav stødet til en afgørende beslutning.

”Jeg spurgte Kurt, som jeg er i familie med, om han ikke som 72-årig skulle tænke på at gå på pension. I så fald ville jeg købe hans boghandel,” fortæller Malene Ibsen Jakobsen.

Og sådan blev det. Malene Ibsen Jakobsen tog kontakt til Hjørring ErhvervsCenter, hvor hun fik vejledning og sparring til sit projekt. Dels til at få lavet et godt generationsskifte, og dels til at udarbejde en grundig forretningsplan, der banede vej for finansiering i banken.

Malene Ibsen Jakobsen er bestemt ikke blevet skuffet over sit nye arbejdsliv.

”Jeg synes, der er fedt at købe varer. Og det er fedt at sælge dem. Desuden er det en spændende udfordring at udvikle forretningen ved at tage nye varegrupper ind og fravælge dem, der ikke er tilstrækkeligt salg i,” siger Malene Ibsen Jakobsen.

Ingen kan leve af alene at sælge bøger. I hvert fald ikke i en by af Hirtshals’s størrelse. Hirtshals Bog & Idé er derfor ”en blandet landhandel”, hvor kun 20 – 25 pct. af omsætningen ligger på bogsalget. Lædervarer, gaveartikler og legetøj er store bidragydere til omsætningen.

Turisterne er vigtige for Hirtshals Bog & Idé. 25 pct. af årsomsætningen ligger i juli måned. Men boghandlen i Hjørringgade er også en vigtig del af byens liv.

”For mange er vi ikke bare en butik, men også et mødested. Så både med hensyn til udbuddet af varer og med åbningstider på alle ugens syv dage bestræber jeg mig på, at butikken skal være en integreret del af lokalsamfundet,” siger Malene Ibsen Jakobsen, der – også økonomisk – er godt tilfreds med sit nye arbejdsliv. Indtil videre ligger omsætningen over, hvad der var forudset i den forretningsplan, der ligger til grund for hendes iværksætter-projekt.

KONTAKT REDAKTIONEN HER: Telefon: 9623 2600 Mail: kontakt@erhvervhjoerring.dk