Når passionen skal have struktur

Rikke Ella Andrup benytter erhvervscentrets konsulenter til at udvikle sit forlag

Rikke Ella Andrup på lagret med udgivelser fra forlagene Nelumbo og Petunia

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring/Hjørring ErhvervsCenter

Onsdag den 7. oktober 2020

Fra en ydmyg adresse i et industrikvarter i Hirtshals kæmper Rikke Ella Andrup for at slå sig igennem i en branche, som hun selv beskriver som ”benhård”. Nemlig forlagsbranchen. Det får hun hjælp til af Hjørring ErhvervsCenters konsulenter.

”Min styrke er passion for litteratur og en kreativ tankegang med en stadig strøm af idéer. Men passion alene skaber ikke en sund forretning, og idéerne skal sorteres og struktureres for at blive ført ud i livet,” siger Rikke Ella Andrup.

Det er her Hjørring ErhvervsCenter kommer ind i billedet. Via sparring med erhvervscentrets konsulenter får Rikke Ella Andrup styr på, hvordan hun kan udvikle sin virksomhed, så den kan vækste, blive profitabel og generere en indkomst til både forlæggeren og de personer, hun på sigt håber at kunne ansætte.

”Fra starten følte jeg det en smule intimiderende at kontakte så professionel en organisation som Hjørring ErhvervsCenter. Men jeg oplevede at blive modtaget af passionerede mennesker, der fuldt og helt tog min iværksætter-virksomhed alvorligt og kom med både gode råd og venlige skulderklap. Det har været meget værd for min motivation og styrket troen på, at jeg kan og at jeg er på rette spor,” siger Rikke Ella Andrup.

Siden 2018 har Rikke Ella Andrup drevet forlaget Nelumbo, der udgiver bøger for voksne. Sidste år udvidede hun med Petunia, der udgiver bøger for børn.

Forlagsvirksomheden er vokset ud af livslang interesse for at læse bøger. Interessen førte til, at Rikke Ella Andrup i 2012 begyndte at anmelde litteratur på sin egen blog. Gradvist kom hun ad den vej ind i den danske bogverden, hvor hun erfarede, at utrolig mange mennesker skriver, men har svært ved at få udgivet noget.

Desuden førte bloggen til, at Rikke Ella Andrup selv begyndte at skrive skønlitteratur, og derfra forekom skridtet til eget forlag naturligt. I dag har hun udgivet to voksenromaner og har en tredje på vej, samt tre små børnebøger, der barsler i denne måned. Hun er foruden Danmark også udgivet i Sverige, så drømme kan komme virkelighed ved hjælp af hårdt arbejde.

Bøger i dag er meget andet end det fysiske produkt trykt på papir. Det er også elektroniske bøger og i stigende grad lydbøger og streaming.

”Vores udgivelser skal være præsenteret i alle formater for at imødekomme kundernes individuelle behov, men det kræver tid og specialiserede kompetencer. Så mit mål er at kunne tilknytte en eller flere medarbejdere til virksomheden i takt med, at forlagets katalog udvides,” siger Rikke Ella Andrup.

Inden længe får Rikke Ella Andrup en grafiker i praktik, samt en studerende fra Aalborg Universitet med speciale i sociale medier. Desuden kan det tænkes, at forlaget kan få bevilget en medarbejder via landdistriktsvækstpilot-ordningen.

KONTAKT REDAKTIONEN HER: Telefon: 9623 2600 Mail: kontakt@erhvervhjoerring.dk